Respectkwis in het Respectcafé, een geweldig goed initiatief!

Belofte maakt schuld, maar zo erg vind ik het nou ook weer niet.
Afgelopen dinsdag werd bij voetbalvereniging De Tubanters 1897 door Artikel 1 Overijssel het respectcafé met de respectkwis georganiseerd. De opkomst viel mij zeker 100 procent mee, alle C-teams waren vertegenwoordigd, en de jongens en meisjes waren duidelijk aanwezig.
Zoals ik al schreef is de respectkwis een activiteit georganiseerd door Artikel 1 Overijssel in samenwerking met enkele andere grote organisaties die zich bezig houden met sociaal- en maatschappelijke vraagstukken. Zo ook het COC Twente-Achterhoek. En laat die nou dé grote afwezige zijn deze avond. Erg teleurstellend vond ik. Later op de avond werd me ook wel duidelijk wat de reden was van hun afwezigheid. Mijn teleurstelling werd alleen maar groter!
De Respectkwis. Een goed initiatief om bv. homosexualiteit in de sport bespreekbaar te maken. Want dat sport en bv. homosexualitiet zaken zijn die elkaar [voorlopig althans] nog steeds niet verdragen, dat is iedereen wel duidelijk. En dat er dus iets aan gedaan moet worden, ook dat onderstreept iedereen. Alleen, wie neemt het initiatief. Een goed voorbeel is het project, het Vooroordelenteam. Een voetbalteam bestaande uit louter mensen uit minderheidsgroeperingen. Dit is een van de manieren met als doel  vooroordelen bespreekbaar maken. Een van de speerpunten is dus de sport.
Dus heeft het Artikel 1 Overijssel, in samenwerking met andere partijen, het initiatief hiertoe genomen. De avond, want daar wil ik toch een keer naar toe, werd aan elkaar gepraat door Maarten Tip. Maarten is radiopresentator bij NOS studio sport. En hij deed het niet onverdienstelijk.
Presentator Maarten Tip interviewde Rody de Graaff (FC Twente  C1), voorafgaand aan de kwis voor een zeer goed gevulde zaal. Rody vertelde over zijn ervaringen met respect en vooroordelen in het veld.
Daarna was het de beurt Jo Weber over zijn zoon Gino, ooit een begenadigd voetbaltalent bij Vogido, FC Twente en Heracles en in vertegenwoordigende Nederlands jeugdelftallen , die aan borderline leed. Ben Weber, de andere zoon van Jo, heeft een aangrijpend boek (Mijn broer Gino en ik) over het leven met Gino geschreven. [dit boek is nog steeds verkrijgbaar in de boekhandel] Ben Weber is overigens ook trainer bij De Tubanters. Hij was deze avond wel aanwezig, maar niet in de sportkantine, maar stond op de velden te trainen met zijn selectie.
Hierna begon dan toch de kwis waar iedereen voor kwam. Omdat het onder de noemer ging hét Respectcafé met de Respectkwis, wekte het bij mij de verwachting dat de de kwis voornamelijk zou gaan over de vooroordelen in de sport. Maar dit was een grote teleurstelling, want juist dat kwam haast niet aan bod. Het ging voornamelijk, of eigenlijk uitsluitend over de voetbal. Ik heb geloof ik maar een stuk op 3 of 4 vragen over vooroordelen voorbij zien komen.
Later, na de kwis, en ik in gesprek kwam met de medewerker van Artikel 1 Overijssel, werd het me ook wel duidelijk hoe het kwam dat juist in de Respectkwis het thema homo’s niet aan orde kwam. Een gemiste kans vond ik, gezien hoe er in de sport, en met name dus voetbal, tegen of hoe er over homosexualiteit gedacht word. Maar, zo hoorde ik de medewerker van Artikel 1 zeggen, zij waren uiterst teleurgesteld in het COC Twente-Achterhoek, de lokale vereniging die opkomt voor de belangen voor homo’s en lesbo’s. En dat deze vereniging het voor hun totaal had afgedaan. Samenwerking bleek totaal niet te kunnen en afspraken werden niet na gekomen. Ik schrok toch wel van die uitspraak, want ik ben zelf lid van het COC en indirect ook van Twente-Achterhoek. Ik trok het me dan toch wel aan. Alhoewel ik niet in het bestuur zit, dus niet verantwoordelijk. Later kwam ik met de medewerker van Artikel 1 persoonlijk in gesprek en kon ik ook dieper op de zaak ingaan. Heb hem dus ook laten weten hoe ik in dit verhaal sta.
Dus ook dit muisje, nou muisje… want het zijn toch ernstige beschuldigingen aan het adres van het COC, krijgt zekers een vervolg.
Ik heb een hele leuke avond gehad, en ook voor mij was het een leerzame avond. Leuke foto’s voor de vereniging kunnen maken. Volgende week dinsdag 7 februari is er weer een respectkwis, dan bij voetbalvereniging Victoria ’28. Daar ga ik dan ook heen. Benieuwd? kijk dan eens op: www.respectcafe.nl

Geef een antwoord