een paar jaar verder

inmiddels schrijven we april 2018, en zijn we ondertussen een aantal jaar verder.
Er heeft zich veel afgespeeld de laatste jaren, zal je er niet al te veel mee lastig vallen. Het moet wel leuk blijven, he?
Zo’n, pak ‘m beet, 5 jaar geleden kreeg ik te horen dat ik COPD heb.
heu? Nooit van gehoord.
Na diverse pogingen te stoppen met roken geprobeerd, iedere roker kent het, lukte het maar niet. Ten einde raad dacht ik het te proberen via de Stoppen met roken Poli in het ziekenhuis. Toen, in 2013 zat dit nog in de basisverzekering van de zorgverzekering. Voor je aan het programma mocht deelnemen, moest je eerst lichamelijk onderzocht worden. Je longen werden getest op, juist, COPD. En ik had het blijkbaar dus.
De therapie via de Poli Stoppen met roken, verliep prima. Alleen het stoppen viel niet mee. Het heeft dan ook nog een paar jaar geduurd en pogingen om uiteindelijk te kunnen zeggen: Ik ben een ex-roker. Het is zwaar en een gevecht met jezelf. Maar uiteindelijk lukt het je wel om geheel te stoppen. Helaas heeft mijn longen onherstelbare schade opgelopen: longemfyseem. En daar ‘vecht’ ik iedere dag mee. Genezen zal het nooit. Je levert iedere dag iets in. Voor mij betekend dit dat ik niet meer kan fietsen, traplopen, zelfstandig douchen, het huishouden niet meer kan doen etc.
Om boven kunnen te komen hebben wij ons een traplift aangeschaft. Helaas wordt dit niet door de WMO vergoed. En zo blijkt nu, is het ook niet (meer) aftrekbaar bij de belasting. En zijn we dus bijna 6000,– euro kwijt, + 350 euro voor onderhoud. Want die lui weten hoe ze je in de tang kunnen nemen. Neem je zo’n contract niet, nou geen probleem, maar dan ben je bij een eventuele storing honderden euro’s kwijt als de monteur eenmalig langs komt.
Gelukkig heb ik via de WMO wel een scootmobiel ‘gekregen’. Helaas ging fietsen niet meer. Als ik naar buiten wil dan moet ik een rollator mee ter ondersteuning, anders lukt het mij niet. Ook gebruik ik 24/7 zuurstof. Het gebruik van zuurstof maakt je niet minder benauwd. Op deze wijze worden je andere organen, naast de longen, beter voorzien van zuurstof en dat je bij inspanning het iets langer volhoudt.
Ook volg ik nu Fysiotherapie, bij Fysio Twente. Deze praktijk is gespecialiseerd in longproblematiek, zoals COPD. Ik ga iedere woensdagmiddag een uur. Voornamelijk oefenen op de hometrainer, loopband en krachttraining.
Tot zover even dit, in een andere blog laat ik je weten over mijn revalidatie in het longrevalidatie centrum Dekkerswald in Nijmegen.

Geef een antwoord